Lussebullar


Igår bakade jag lussebullar.
Använde mig av detta receptet:

2 paket  saffran
1,5 dl 
150 gram 
5 dl 
50 gram 
0,5 tsk 
ca 16 dl 
0,5 dl 
1 st 

Tillagning

30 - 40 bullar

1. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver.

2. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme (37 grader).

3. Ta fram en hushållsassistent. Smula jästen i assistentens bunke och tillsätt saffran. Häll över degspadet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).

3. Bearbeta degen på låga varv i 6-8 minuter tills degen är blank och smidig. Prova att göra ett glutenprov genom att ta en liten bit av degen och försiktigt dra i den tills det nästan går att se igenom den. En färdigarbetad deg ska inte gå sönder när man gör detta. Den färdiga degen ska vara glansig och släppa från bunken kanter, men samtidigt ska det fortfarande vara lite kletig. Är den däremot mycket kletig tillsätt mer mjöl.

4. Låt degen jäsa övertäckt ca 60 minuter i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.

5. Knåda ur luften ur degen på mjölat bakbord, dela upp degen i två delar och forma till två rullar. Täck över den ena och skär små bitar av den andra. Rulla ut dem och forma till lussekatter. Lägg figurerna direkt på plåtar med bakplåtspapper så slipper de flyttas. Garnera med korinter.

5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

6. Pensla försiktigt lussebullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.

Använde mig inte av någon hushållsassistent utan rörde med en träslev.

http://www.tasteline.com/Recept/Lussebullar_3

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0